2016. április 25., hétfő

2016.04.25., 15. nap (Puente Villarente - León - La Virgen del Camino)

Éjszaka szerencsére nem volt semmi különleges kalandban részünk, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a meleg vacsora kihagyása miatt éjfélkor arra ébredtem, hogy korog a hasam...

Reggelre elég hideg lett a fűtetlen szobában, gyorsan öltöztünk, aztán irány a reggeli. Mára esett León, oda csak 12 km-t kellett gyalogolni, de ennek nagy részét az agglomerációs nagyforgalmú bevezető szakaszon keresztül, ami szmötyi idővel megfejelve nem nyújtott nagy élvezetet.



León jó nagy város (Burgos-hoz hasonlóan reptere is van), nagy zajjal és forgalommal, szerencsére azért az óváros csendesebb és hangulatosabb... A kávézók még nem nyitottak ki, pedig már bőven elmúlt tíz óra, amikor a város belső részébe értünk...






A város legnagyobb attrakciója itt is a gótikus katedrális, aminek Burgos-hoz hasonlóan itt is megkérik az árát. Ott szerencsénk volt, mert valamiért abban az időszakban ingyenes volt, de ha még egyszer eljutok oda, akkor is be fogok menni, nem fogom sajnálni rá azt a 4 eurót. Igaz, hogy itt Leónban a 6 eurós belépő ára tartalmazza az audioguide-ot is, de ezeket kb 40% meghallgatása után az adott látványosság leghátsó sarkába hajítanám el legszívesebben (inkább elolvasom, ami érdekel, nekem ne magyarázzon egy affektáló liba arról, hogy a büdös francba kell megépíteni egy gótikus boltívet úgy, hogy jó legyen...), mert lelkem legmélyén egy agresszív kardfogú tigris vagyok ám, csak nem látszik...

Szóval nem kevésbe kerül, de egy életem egy halálom, bementem (Bálint megvárt kint...). Nem mondom, hogy nem érte meg, de a burgos-i katedrális azért ezt üti rendesen. Az is bizonyos, hogy ha közös családi kirándulást szervezünk ide, én kiülök a térre egy churro és egy kávé mellé (na jó, jöhet egy Mahou is vagy egy Tinto de verano, kompromisszumkész is tudok ám lenni...), és szépen megvárok mindenkit...

Most pedig pár kép, annak bizonyítékául, hogy mindeddig csak sírtam, mint egy fürdős prostituált izé, mett azért csak szép ez belül is:











Ezt követően az El Cid park felé vettük az irányt (érdekes, hogy a spanyol nemzeti hős sírja a burgos-i főoltár alatt van, mégis nagyobb a kultusza itt Leónban...), ez egy picike parkocska, szépen karbantartva:



Még El Cid kávézó is van...
Innentől már kifelé mentünk a városból, de azért volt még egy két érdekes momentum, például ez a kő, amely ráébresztett minket, hogy mennyit is haladtunk már:

Már csak ennyi a katedrális Santiago-bsn...
Aztán ott volt még a zarándok szobor egy régi épületben üzemelő hotel előtt, no meg a városi "állatkert", ahol egy közparkban baromfik és pávák szabadon rohangálnak...








Innentől aztán már tényleg kifelé haladtunk, több mint két órát eltöltöttünk a városban, nem is gondoltam volna. Szerencsére a nap is kisütött, s a város szélén még hobbit házakat is láttunk:



Nagyjából 20 km séta után érkeztünk meg mai úticélunkhoz, Virgen del Camino-ba, ami elvileg 6-7 km-re van Leóntól, de a gyakorlatban szinte össze vannak nőve.

Mivel ma ilyen gyógypedagógiai kultúrhikomat napot tartottunk, egy órakor már az albergue-ben is voltunk, így olyat csináltunk, mint két hete még soha: főztünk ebédet. Na jó, nem kell itt hatfogásos menüre gondolni, elmentünk boltba, és tudományosan megszerkesztettünk egy rántottát 12 tojásból, szalonnából és hagymából...:)

Az ezt követő tetszhalott állapotból felébredve ülök most egy bárban, ezekkel a borzalmakkal körbevéve:


Ez a már emlegett Tinto de verano, ami Jorge szerint készülhet a vörösbor, jég, citrom mellett szódával, vagy limonádéval, jobb helyen meg is kérdik, mivel kéri az ember. Rodrigoékkal a limonádés verziót ittuk, az fantasztikus volt, de azért ez sem rossz...

Ja, erősen gondolkodom rajta, hogy a vacsorát kihagyom, úgy, ahogy van. Ha mégse, akkor lesz majd kép.:) Addig is zárásképpen még egy utcakép innen a szomszédból:



Aznap megtett: 19,4 km
Összesen megtett: 475,7 km
Hátra van: 422 km

9 megjegyzés:

  1. Tiszta szerencse, hogy a kardfogú (pitbull) tigrist csak újabban fedezted fel magadban, így az egyetemi évek békésen teltek :D A képek, pia jól néz ki és alig várom mindig az újabb beszámolókat. Mindenesetre buon cammino továbbra is :)

    VálaszTörlés
  2. Muchas gracias señorita! No buon: BUEN Camino:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majdnem eltaláltam :D de mire a végére érsz, megtanulom :)

      Törlés
    2. Ne tessék komolyan venni, csak szórakozom:)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Közben újratervezés volt, holnap is csak 26-ot megyünk...

      Törlés
  4. Elfoglaltsagaim miatt tombositve olvasok, ma eddig 4 posztot olvastam, es meg folyatom. Kb. fel oraja olvastam az alatamasztasat alma kozben elveszto amerikai zizi csajrol, ezert amikor oda jutottam az olvasasban, hogy "Mára esett León", akkor hirtelen arra gondoltam, hogy Leon is egy utitars a felso agyrol. :)

    Aztan persze leesett...

    Leesett, EEEERTEEEEEDDD?!?!?! :)



    Van egy kerdesem is. Mi a helyzet a fiziologiaddal? Fajasaid meg egyeb bajaid vannak-e? Vagy most mar ugy mesz, mintha sinen huznanak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig fáj valami, de tudod "szarok rá, tehetnek egy szívességet...":)

      Törlés
  5. Ja, es meg valami. Tul vagytok a felen. Kitartas, innen visszafele mar ne induljatok el!

    VálaszTörlés